چگونه سئو کنیم؟اشتباهات رایج در دنیای تجارت الکترونیک
اکثر افرادی که به تازگی وارد دنیای تجارت الکترونیک می شوند، زمانی وارد عرصه سئو می شوند بیشتر از آنکه به دانسته ها و مطالعات خود تکیه کنند و باور داشته باشند که معلومات آنها می تواند برای سئو کردن وب سایت آنها کافی باشد، بیشتر سعی می کنند افرادی را که سال ها در این زمینه کار کرده اند، الگو قرار دهند و از کارهای آنها و ترفندهایی که آنها در سئوی وب سایت های خود استفاده می نمایند الهام بگیرند. اما این کار یک اشتباه محض است زیرا حتی کسانی که سال ها در زمینه سئوی وب سایت های تجارت الکترونیکی کار کرده اند ممکن است گاهی اوقات دچار اشتباهاتی در زمینه سئوی وب سایت های تجارت الکترونیکی گردند، اشتباهاتی که می تواند نتایج جبران ناپذیری داشته باشد.
ارزیابی رقبا و بررسی تکنیک های سئو در سئوی وب سایت خود استفاده می کنند یک ترفند بسیار مهم در هر کمپین سئوی موفقی می باشد اما این کار تنها بدین منظور انجام می شود که شما رقبای خود را بشناسید و بدانید آنها از چه ترفندهایی در کار خود استفاده می نمایند، اما در هر صورت نیازی نیست که شما تمامی ترفندهایی که آنها در کار خود استفاده می نمایند را مو به مو و بدون تغییر در وب سایت خود به کار ببندید زیرا این کار بسیار ریسک بالایی دارد زیرا در صورتی که شما چنین کاری انجام دهید اگر وب سایت رقیب تمامی راز های سئو که استفاده نموده است ترفندهای خوب و درستی باشند شما هم مثل آنها از این ترفندها صاحب مزایایی خواهید گشت اما تصور کنید که این ترفندها چندان هم که شما تصور می کنید خوب و مفید نباشد در این صورت الگو برداری از آنها چیزی جز شکست برای شما نخواهد داشت. البته مساله گرایش به الگو برداری از کار رقبای قدرتمند یک امر بسیار رایج در دنیای سئو است و اغلب افراد کار خود را اینگونه توجیح می نمایند که فلان رقیب ترافیک بسیار زیادی را به وب سایت خود جذب نموده است و این بدان معنی می باشد که تمامی ترفندهایی که آنها در وب سایت خود بکار گرفته اند ترفندهای درست و مناسبی می باشد.
در بسیاری از تجارت ها مساله جذب ترافیک ارگانیک بالا بیان کننده آن است که سئوی وب سایت بسیار قوی بوده و ترفندهای سئوی بکار گرفته شده در وب سایت همگی درست می باشند اما این مساله برای وب سایت های تجارت الکترونیکی به هیچ وجه صادق نمی باشد. بسیاری وب سایت های تجارت الکترونیکی وجود دارند که علی رقم داشتن حجم ترافیک بالا، ترفندهای سئویی را در وب سایت خود به کار گرفته اند که کاملا اشتباه و زیان بار می باشد. برای مثال اگر شما به پروفایل لینک های آنها نگاهی بیاندازید متوجه خواهید شد که در آن اشتباهات بسیار فاحشی وجود دارد.
تصحیح اشتباهات سئوی یک وب سایت تجارت الکترونیک فعال، کاری بسیار مشکل و چالش برانگیز می باشد. برای این کار شما مجبور هستید که حجم عظیمی از داده ها را مورد بررسی قرار دهید و سازمان دهی کنید. تعداد صفحات محصولات یک وب سایت تجارت الکترونیکی یا به عبارتی یک وب سایت فروشگاهی بیشتر از آن است که شما بتوانید حتی تصور کنید و لذا بهترین کار آن است که پیش از ایجاد صفحات و پیش از بکار گیری ترفندهای سئو در این گونه وب سایت ها دقت فراوانی به کار گرفته شود تا از بروز اشتباهات در اینگونه وب سایت ها جلوگیری شود.
بسیاری از متخصصان سئو و کمپانی های تولید کننده نرم افزارهای مدیریتی وب سایت ها به دنبال آن هستند تا راه کاری برای حل مشکل پیچیده بودن سئوی وب سایت های تجارت الکترونیکی بیابند و این مقوله پیچیده و دشوار را به گونه ای مدیریت نمایند. اما تا زمانی که راه کاری برای حل این مشکل یافته شود، همچنان مساله کپی برداری از ترفندهای سئوی بکار گرفته شده در وب سایت های تجارت الکترونیکی بزرگ توسط دیگر وب سایت ها و همچنین تکرار اشتباهات سئوی آنها در این وب سایت ها وجود دارد. ما در این مقاله قصد داریم تعدادی از اشتباهات سئوی رایج در میان وب سایت های بزرگ تجارت الکترونیکی را نام ببریم و شما را از تکرار آنها باز داریم.
- عدم توجه به سرعت بار گذاری وب سایت
مقالات متعددی درباره اهمیت بالا بودن سرعت بارگذاری وب سایت و تاثیری که سرعت وب سایت می تواند بر رتبه بندی وب سایت، میزان کاربر پسند بودن آن، نرخ دفع کاربران و نرخ تبدیل کاربران به مشتریان داشته باشد، وجود دارد اما باز هم صاحبان وب سایت ها اشتباهات بسیاری در این زمینه مرتکب می شوند. شاید باور نکنید اما همین چند ثانیه تاخیر در بارگذاری یک وب سایت می تواند اختلافات فاحشی در نتایج و میزان تعامل کاربران با وب سایت شما، ایجاد نماید. با این حال در بسیاری از وب سایت های تجارت الکترونیکی ما شاهد آن هستیم که طراحان و صاحبان وب سایت ها اسکریپت های خارجی بسیاری را به وب سایت اضافه می نمایند؟؟ اغلب وب سایت های تجارت الکترونیکی از این اسکریپت های اضافی بدین دلیل استفاده می نمایند که این اسکریپت ها برای اغوا کردن کاربران و تحت تاثیر قرار دادن آنها می تواند مفید باشد و به نوعی برای وب سایت های تجارت الکترونیکی می تواند مزایایی داشته باشد حال آنکه اغلب آنها در نظر نمی گیرند که برای کسب این مزایا چه منافعی را زیر پا می گذارند به نوعی می توان گفت که مساله سرعت بارگذاری را دست کم گرفته و مورد بی توجهی قرار می دهند حال آنکه به مساله جلب توجه مشتری و اغوا کردن آنها بیش از حد اهمیت می دهند.
این مساله بدان دلیل است که سرعت سایت خود به عنوان یک فاکتور رتبه بندی جدا در نظر گرفته نمی شود و این امر موجب می شود که بسیاری از صاحبان وب سایت ها سرعت سایت را فدای ایجاد المان های جذاب و شگفت انگیز در سایت نمایند که موجب جلب نظر بیشتر کاربران می گردد. با وجود آنکه سرعت وب سایت هیچ گاه از جانب گوگل رسما به عنوان یک سیگنال رتبه بندی یاد نشده است اما گوگل تاکید بسیاری بر میزان رضایت کاربران داشته است که یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار در رضایت کاربران سرعت بارگذاری وب سایت می باشد. پس من اکیدا به شما توصیه می کنم که ترفند استفاده از المان های جذاب در وب سایت خود را تا حدی بکار بگیرید که بر سرعت بارگذاری وب سایت شما تاثیرات منفی نداشته باشد و زمانی که در وب سایت های بسیار پرطرفدار می بینید که به مساله سرعت توجه چندانی نشده است و اسکریپت های خارجی بسیاری به کار گرفته شده اند فریب نخورید و در این مسیر اشتباه با آنها همراه نشوید.
- اتکا کردن به نقشه سایت XML برای ایندکس گذاری صفحات وب سایت
بسیاری افراد برای ایندکس گذاری صفحات وب سایت خود فقط و فقط به نقشه سایت XML وب سایت خود اتکا می کنند و تصور می کنند که با داشتن یک نقشه سایت XML در وب سایتشان کراول شدن تمامی صفحات وب سایت تضمینی است. اگر تنها یک نکته سئو وجود داشته باشد که هر متخصص سئو و هر صاحب وب سایتی نیاز به دانستن آن داشته باشد، آن نکته این است : "هر صفحه از وب سایت نیاز به یک مسیر برای کراول شدن و ایندکس گذاری شدن توسط موتورهای جستجوگر دارد، یعنی در فرایند سئوی هر وب سایتی باید یک مسیر برای کراول شدن و ایندکس گذاری شدن هر صفحه وب سایت وجود داشته باشد". بسیاری از افرادی که توسط صاحبان وب سایت های بزرگ استخدام می شوند تا سئوی وب سایت آنها را مدیریت نمایند، راه کارهای متعددی را برای کراول شدن همه صفحات وب سایت به آنها پیش نهاد می دهند مثل ایجاد فضای URL نامحدود و یا ترفندهای لینک سازی و ... که اغلب نمی تواند مثمر الثمر واقع شوند. تنها راه صحیح و منطقی برای آنکه تمامی صفحات وب سایت کراول شوند آن است که یک مسیر برای کراول شدن هر یک از صفحات وب سایت وجود داشته باشد، مسیری که موتورهای جستجوگر را به این صفحات هدایت نماید.
اگر شما اطمینان ندارید که تمام صفحات وب سایت شما قابل کراول شدن هستند یا خیر و آیا یک مسیر کراول شدن برای هر یک از صفحات وب سایت شما وجود دارد یا خیر باید به صورت دستی این مساله را مورد بررسی قرار دهید و بررسی کنید که آیا می توانید از مسیرهای موجود در وب سایت خود به تمامی صفحات وب سایت برسید. اگر وب سایت شما بزرگ است و تعداد صفحات زیادی دارد باید از یک ابزار کراول کردن وب سایت استفاده نمایید تا ابزار برای شما مشخص کند که کدام صفحات وب سایت شما قابل کراول شدن هستند و کدام ها قابل کراول شدن نمی باشند. به جای آنکه زمان زیادی را صرف بررسی داشبود نقشه سایت یا Site Map در کنسول جستجوی گوگل نمایید و به دنبال آن باشید که بیابید چرا صفحات وب سایت شما ایندکس گذاری نمی شوند، وب سایت خود را کراول کنید و بررسی کنید که حتما یک مسیر برای کراول شدن هر یک از صفحات وب سایت وجود داشته باشد.
- اشتباه در استفاده از تگ ها
بسیاری از وب سایت های تجارت الکترونیکی و یا دیگر وب سایت ها (این نکته بیشتر مربوط به وب سایت های تجارت الکترونیکی می شود تا دیگر وب سایت ها زیرا وب سایت ها تجارت الکترونیکی دارای تعداد صفحات بسیاری می باشند و لذا گروه بندی و استفاده از تگ ها برای دسته بندی صفحات بسیار حائز اهمیت می باشد) دارای تگ های عجیب و گیج کننده ای می باشند و ساختار تگ های وب سایت آنها و همچنین سیگنال های تگ های آنها در صفحات دسته بندی و گروه بندی بسیار گیج کننده می باشد. من بارها وب سایت های تجارت الکترونیکی مختلفی را دیده ام که در آنها تمامی صفحات با استفاده از تگ های کانونیکال به Home Page وب سایت تگ شده اند. این کار مساوی با آن است که شما به گوگل بگویید تنها صفحه حائز اهمیت در وب سایت ما صفحه Home Page است و دیگر صفحات وب سایت ما هیچ ارزشی ندارند. من بار ها و بارها وب سایت هایی را دیده ام که تگ های دسته بندی وب سایت خود را به روشی اشتباه ایجاد نموده اند و این امر بسیار عجیب و غیر قابل باور است زیرا طبقه بندی و گروه بندی صفحات یک امر کامل واضح و مشخص است.
تصور من آن است که این افراد سعی در فریب دادن گوگل دارند و تصور می کنند می توانند با استفاده از این شیوه تمام اعتبار وب سایت خود را بر روی یک صفحه خاص متمرکز نمایند تا بتوانند آن صفحه را به رتبه های بسیار بالا برسانند. اغلب افراد تصور می کنند که گوگل متوجه این اشتباه آنها نمی شود، البته ممکن است در برخی مواقع هم متوجه نشود اما در اکثر مواقع گوگل متوجه این مساله می شود و حتی اگر گوگل متوجه آن نشود هم کار آنها نه تنها نمی تواند سودی داشته باشد بلکه تماما برای آنها زیان بار است.
- ایجاد URL های نامفهوم
بار ها و بار ها مقالاتی را دیده ایم که در آنها تاکید شده است که URL ها نامفهوم برای سئو زیان بار هستند اما من همچنان وب سایت های تجارت الکترونیکی بسیاری را مشاهده می کنم که URL های نامفهوم و نامرتبی برای صفحات وب سایت خود ایجاد می نمایند. بیایید برای چند لحظه مساله سئو را کنار بگذاریم و از دید دیگری به این مساله نگاه کنیم. برای یک لحظه به دو URL آورده شده در زیر نگاه کنید، تصور نید که هر یک از این دو URL را در صفحه SERP مشاهده نمایید:
- www. example.com/c/armani-fedoras
- www.example.com/search?product%20line=fedora&brand=Armani&REFID=23ghaWHY23093482
کدامیک از این دو URL نظر شما را بیشتر جلب خواهند نمود؟ کدامیک به نظر می رسد که مسیر ساده تری برای خرید مشتریان فروشگاه اینترنتی فراهم نمایند؟ کدامیک از این دو لینک به نظر می رسد به وب سایت مرتب تر و با قاعده تری منتهی شوند؟ می توانید تصور کنید که چه تعداد افکار و ذهنیات خواسته و ناخواسته با دیدن این URL ها در ذهن خریداران تداعی می شود؟
تجربه به من ثابت کرده است که ایجاد URL های کوتاه، با معنی و واضح می تواند در رتبه بندی شما تاثیر مثبتی داشته باشد و همچنین می تواند موجب شود که ترافیک دریافتی وب سایت شما افزایش یابد. مقالات بسیاری در این باره وجود دارد و بسیاری از آنها حتی روش های عملی و تجربی را برای اثبات این مساله که کوتاه و با معنی بودن URL ها بر رتبه بندی تاثیر گذار است، به کار گرفته اند. اما من قصد ندارم در این مقاله چیزی را به شما اثبات کنم و فقط و فقط روش هایی که خود آنها را به کار گرفته ام و از آنها نتایج خوبی دریافت نموده ام را با شما در قسمت اخبار سئو در میان می گذارم.
منبع : سئو روز (مهدی زاده)