مقالات مفید پیچک: آیا آثار سخن نیکو را میدانید |
|
|
آثار سخن نیکو
در منابع اسلامی به برخی از آثارسخن نیکو اشاره شده است. در قرآن کریم می خوانیم:
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سَدِیدًا* یُصْلِحْ لَکُمْ أَعْمَالَکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَ مَن یُطِعْ اللهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِیماً؛ ای کسانی که ایمان آورده اید، از خدا پروا دارید و سخنی استوار گویید؛ تا اعمال شما را به صلاح آورد و گناهانتان را بر شما ببخشاید، و هر کس خدا و پیامبرش را فرمان بَرَد قطعاً به رستگاری بزرگی نایل آمده است.
بر پایه ی این آیه، سخن استوار و نیکو دو اثر بسیار مهم دارد: اصلاح رفتارهای آدمی و بخشوده شدن گناهان. علامه طباطبایی می گوید:
هر گاه آدمی خود را ملزم به سخن استوار و محکم کند، از سخنان دروغ و لغو و کلامی که پیامدهای سوء دارد، باز می ماند و با رسوخ این صفت در وی، از رفتارهای زشت و نادرست و بیهوده نیز دست بر می دارد و از [آنها] ... پشیمان می شود و توبه می کند.
بدین ترتیب سخن نیکو، هم رفتار را اصلاح می کند و هم موجب بخشوده شدن گناهان پیشین می گردد.
در سوره ی اسراء نیز به یکی دیگر از آثار سخن نیکو اشاره شده است:
وَ قُلْ لِعِبٰادِي یَقُولُوا الَّتِی هِیَ أَحْسَنُ إِنَّ الشَّیْطٰانَ یُنْزَغُ بَیْنَهُمْ إِنَّ الشَّیْطٰانَ کٰانَ لِلْإِنْسٰانِ عَدُوًّا مُبِیناً؛ و به بندگانم بگو: «آنچه را که بهتر است بگویند»، که شیطان میانشان را به هم می زند، زیرا شیطان همواره برای انسان دشمنی آشکار است.
بر اساس این آیه، خداوند به مؤمنان فرمان می دهد سخن نیکو بگویند تا میان آنان اختلاف نیفتد. بنابراین یکی دیگر از آثار سخن نیکو، جلوگیری از ایجاد فتنه و اختلاف میان مردم است.
در سخنان معصومان (ع) نیز به برخی از آثار سخن نیکو اشاره شده است. امام علی (ع) می فرماید:
مردم را به خوبی مخاطب قرار دهید و با آنان به خوبی شخن بگویید تا پاسخی زیبا بشنوید.
کسی که نیکو سخن بگوید، همیشه پیروز است.
کسی که زبانش شیرین است، دوستانش بسیار است.
زبات را به نیکو سخن گفتن عادت ده تا از سرزنش شدن در امان باشی.
زبانت را به نرم گویی و سلام کردن عادت ده تا دوستداران تو افزون و دشمنان تو کم گردند.
امام باقر (ع) نیز در روایتی می فرماید:
سخن نیکو مال را افزون می کند؛ روزی را رشد می دهد؛ اجل را به تأخیر می اندازد؛ شخص را محبوب خانواده و خویشانش می سازد و او را وارد بهشت می کند.
از همین روست که امیر المؤمنین (ع) می فرماید:
سخن زشت مگو، هر چند از پاسخ دادن عاجز باشی.
از صفحات دیگر
نیز دیدن نمایید |
|
|