علائم حاملگی های غیر طبیعی

همان طور که می دانید حاملگی طبیعی به این شکل اتفاق می افتد که پس از تخمک گذاری از تخمدان، تخمک از طریق لوله های رحمی و با حرکات موجی این لوله ها به سمت رحم هدایت می شود و جایی در این مسیر در برخورد با اسپرم بارور شده و تخم تشکیل می شود. تخم تشکیل شده ضمن تقسیم شدن به آرامی با حرکات لوله رحمی به سمت رحم هدایت می شود که معمولا یک هفته پس از تشکیل تخم به رحم رسیده و در آن جایگزین می شود.

حال اگر انسداد یا تنگی در مسیر لوله ها باشد یا حرکات لوله دچار اختلال باشد، این انتقال دچار اختلال می شود و تخم تشکیل شده به جای جایگزینی در رحم به جای دیگری می چسبد و رشد می کند. بنابراین حاملگی خارج رحمی یا EP اتفاق می افتد. این حالت می تواند در هر نقطه ای اتفاق بیفتد از جمله در تخمدان، در بین روده ها و روی پرده های داخل شکمی، اما شایع ترین محل این نوع حاملگی در لوله های رحمی است. اصولا تخم می تواند در هر محلی که خونرسانی مناسبی داشته باشد رشد کند، اما از آنجا که این محل ها (بجز رحم) توانایی خونرسانی در ماه های بعدی را ندارند یا مثل لوله های رحمی بسیار تنگ هستندو با رشد جنین پاره می شوند، این نوع حاملگی بسیار خطرناک بوده و می تواند منجر به مرگ مادر شود.

در گذشته که روش های پاراکلینیک (آزمایشگاه و رادیولوژی) نبود بسیاری از زنان با حاملگی خارج رحمی در ماه های اول بارداری بر اثر خونریزی شدید داخلی می مردند، اما امروزه می توان بیماری را شناسایی و برای درمان اقدام کرد.

علائم حاملگی خارج رحمی می تواند بسیار مبهم باشد، مثل خونریزی های اندک پس از به تاخیر افتادن عادت ماهانه و مثبت شدن تست بارداری که این حالت می تواند در یک حاملگی طبیعی یا در یک سقط هم اتفاق بیفتد. درد های خفیف زیر شکم هم از علائم دیگر بیماری است، اما در مواردی که درد شدید زیر شکم باشد یا بیمار دچار سرگیجه شدید و افت فشار و سیاهی رفتن چشم ها شود یا غش کند این علائم، علامت خطر بوده و نیاز به بستری و درمان اورژانس دارد. زیرا این علائم در وضعیت پاره شدن لوله رحمی و خونریزی شدید داخلی رخ می دهد. خوشبختانه با استفاده از روش های آزمایشگاهی و سونوگرافی قبل از رسیدن به این مرحله می توان حاملگی خارج از رحم را تشخیص داد و جهت درمان دارویی یا جراحی آن اقدام کرد.

سوال مهم این است که چرا چنین اتفاقی می افتد؟ اشکال در لوله های رحمی زمینه ساز این بیماری است مثلا ممکن است بر اثر عفونت، لوله بسته شده باشد یا یک مشکل مادرزادی در لوله ها وجود داشته باشد یا در مواردی لوله های رحمی با جراحی دستکاری شده باشد (بخصوص در کسانی که با جراحی لوله ها را بسته باشند)، اما گاهی هیچ علت خاصی برای بیماری پیدا نمی شود. به هر حال در کسی که یک بار این اتفاق بیفتد احتمال تکرار در حاملگی بعدی حدود ۱۵ درصد است.

دکتر ثریا عالمی / جراح و متخصص بیماری های زنان و زایمان

بی کلک

متولد چه ماهی هستی ؟

فال روزانه فروردین
فروردین
فال روزانه اردیبهشت
اردیبهشت
فال روزانه خرداد
خرداد
فال روزانه تیر
تیر
فال روزانه مرداد
مرداد
فال روزانه شهریور
شهریور
فال روزانه مهر
مهر
فال روزانه آبان
آبان
فال روزانه آذر
آذر
فال روزانه دی
دی
فال روزانه بهمن
بهمن
فال روزانه اسفند
اسفند